Rochii de seara – Unica, sexy, romantica, indrazneata…

Etapele realizarii unui tinute vestimentare la comanda

Din momentul in care ai te-ai hotarat sa-ti faci o tinuta la comanda, nu-i asa ca esti curioasa sa stii prin ce procedee « miraculoase » prinde viata acel desen creionat de designer care se transforma in tinuta perfecta pentru tine?

In acest post vom vorbi tocmai despre aceste etape si vom permite cititoarelor sa arunce un ochi in atelierul nostru.

Din momentul in care modelul tinutei a prins contur pe hartie si designerul a inteles ce doreste clientul, prima etapa a crearii unei tinute la comanda este pregatirea tiparului (reamintim cititorului ca in acest post vorbim doar de tinuta facuta la comanda si nu vorbim de tinutele facute la serie, care pot avea o procedura diferita in confectionarea tinutei). Ce este important de mentionat in tinuta la comanda este faptul ca tiparul se face individualizat pe tinuta si corpul clientei (aici putem aminti de frecventele situatii pe care le intalnim in atelierul nostru cand clientelor nu li se potrivesc marimile standard ale tinutelor din comert si, de exemplu, in partea bustului se incadreaza intr-o anumita marime si in talie si solduri marimea poate creste cu doua numere; alte particularitati se pot intalni la asimetria inaltimii umerilor sau la asimetrii in zona bustului; si toate aceste ajustari de la standard se vor regasi in forma tiparului  )

Dupa realizarea tiparului, se realizeaza a doua etapa, cea de croi (prin croiala a se intelege taierea unui material dupa forma si masura tiparului). Se vor croi bucatile de material care imbinate vor alcatui tinuta. Un detaliu important de luat in calcul in etapa croiului este si modul in care firul de material este pozitionat. Astfel, pentru a se obtine o cadere in falduri a materialului, pentru a crea volumul atat de apreciat la rochiile de vara, pentru a crea flexibilitate in crearea unui anumit design, materialul se taie pe diagonala firului ( in croitorie acest procedeu se numeste « taiere pe bie »). Pentru a obtine o tinuta dreapta si o forma mai ferma, materialul se taie pe firul drept. Trebuie retinut ca pentru orice tinuta care necesita taierea pe bie sau in mai multi clini ( 6 – 8 clini), cantitatea de material necesara este dubla fata de  tinuta cusute pe fir drept. Un aspect de mentionat este faptul ca necesarul de material difera si in functie de marimea purtata de clienta. Astfel pana la marimea 44, la o largime medie,  ne putem incadra intr-o lungime de material, in cazul in care nu exista maneca (o lungime de material este masura de la umar pana la tivul tinutei, la care se adauga sapte centimentrii pentru rezerve). Pentru maneca , se va adauga o noua lungime de maneca. Peste marimea 44 necesarul de material creste proportional ( o lungime si jumatate sau doua lungimi, la care se adauga maneca)

Daca tinuta prezinta captuseala si termocol, aceste materiale se vor croi dupa acelasi tipar. Termocolul este un material special folosit in croitoria profesionista – acesta se lipeste la cald de material fara a fi vizibil. Termocolantul  se foloseste la anumite tinute pentru ca imbracamintea sa-si pastreze proprietatile si forma initiala pe o perioada mai indelungata de timp, rezistand spalarilor sau curatarilor repetate. Si pentru a va da o informatie „de culise” va spunem ca, pentru a indeplini aceste criterii, termocolul trebuie sa fie de buna calitate – un criteriu de calitatea este acela ca proeminentele de lipici sa fie mai accentuate.

Cea de-a treia etapa este cea in care partile croite incep sa fie imbinate, cusute cu masini speciale si tinuta prinde contur pentru prima proba. Ca sa o citam pe Lacramiara Iordachescu, designerul casei de moda Diolastilis, vom spune ca « Prima proba este cea a croitorului». Iar aceasta inseamna ca, desi clientele vin cu ideea si speranta ca vor vedea tinuta aproape de forma finala, ele nu vad decat o forma de baza, care de multe ori e departe de tinuta finala. In aceasta prima proba, scopul este acela de a aduce tinuta la o forma cat mai fidela de corpul clientei. Dupa ce se fac ajustarile necesare, se ofera noi detalii referitoare la etapele ce urmeaza si tinuta se pregateste pentru proba a doua.

In cea de-a doua proba, adica « Proba clientei », tinuta incepe sa prinda un contur mai definit. Pentru tinutele care au maneci, se potrivesc manecile, se stabileste lungimea manecilor si lungimea tinutei. Aici veti observa un lucru interesant: chiar si lungimea tinutei se stabileste tinand cont de  particularitatile corpului clientei. Lungimea se va lua pe tinuta imbracata, cu ajutorul unei rigla sprijinita de podea, care se va roti in jurul clientei si va crea un cerc uniform trasat cu creta la lungimea dorita. Dupa stabilirea lungimii, se rediscuta aspectele referitoare la accesorizarea suplimentara si se stabilesc ultimele detalii. Dupa cea de-a doua proba se lucreaza la accesorizare si coaserea manuala a dantelelor, cristalelor, margelelor, paietelor etc. Se efectueaza ultimele finisaje si se face un control final care verifica faptul ca tinuta indeplineste normele de calitatea ale atelierului nostru. In timpul celor doua probe este foarte importanta comunicare cu designerul – mentionarea tuturor remarcilor referitor la tinuta – ce iti place, ce nu iti place, cum te simti , ce ai vrea sa fie imbunatatit , astfel incat tinuta finala sa ajunga la ceea ce iti doresti.

La proba finala, asteptam aprecierele clientei, verificam ca exigentele au fost atinse, aprecierile sunt pozitive si efectuam eventuale mici modificari.

Prin faptul ca tinuta a fost facuta la noi in atelier, oferim servicii de modificare ulterioare purtarii tinutei sau remedierea unor accidente din timpul purtarii, «din partea casei». Astfel, vrem sa ne asiguram ca pastram gradul de satisfactie al clientelor la un nivel ridicat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s